Jarenlang was Skype een uitkomst voor particulieren die bijvoorbeeld familie of vrienden hadden wonen in overzeese gebieden. Maar ook als kinderen of kleinkinderen op vakantie waren was Skype voor consumenten een uitkomst. Skype was gratis of tegen een geringe vergoeding voor iedereen te gebruiken. Met deze VoIP-verbinding van Microsoft (waarbij iedereen over het internet kon bellen) werden langeafstandsgesprekken veel goedkoper. Maar Skype bedrijfsmatig gebruiken kon toen nog niet. Een professionele bedrijfsmatige omgeving ontbrak.

Daarin is sinds enige tijd verandering gekomen. Skype biedt nu ook Skype voor bedrijven aan voor organisaties en ondernemers. Waarbij u als ondernemer met veel geïntegreerde tools een perfecte digitale communicatie- en vergaderruimte creëert. U kunt nu chatten, online vergaderen en telefoneren in groepen waarbij grote aantallen deelnemers mogelijk zijn. Uw werknemers kunnen online overleggen en vergaderen en snel in contact treden met relaties en klanten die ook Skype gebruiken.

Nog een groot voordeel is dat praktische combinaties mogelijk zijn met uw Office 365 pakket. Online delen van informatie, applicaties en toepassingen wordt hiermee mogelijk. Net zoals het werken op meerdere schermen tegelijk.

Het financiële voordeel zit in het besparen op werkplekkosten, kilometervergoeding voor woon-/ werkverkeer, kantoorkosten en kantinekosten. Werknemers werken met Skype voor bedrijven net zo gemakkelijk thuis als op het werk. Denk eens aan de besparing op telefoonkosten als uw onderneming internationaal opereert. En vraag ook meteen aan de fiscale afdeling of zij de kosten voor eventuele thuiswerkplekken en thuiswerkvergoedingen in de fiscale ruimte kunnen opnemen. De Werkkostenregeling (WKR) die voor iedere werkgever sinds 2015 verplicht is biedt hiervoor mogelijkheden. En ARBO-voorzieningen voor uw personeel zijn helemaal vrijgesteld.

De trend is momenteel bij veel bedrijven dat er slechts een beperkt aantal werkplekken op het fysieke kantoor aanwezig zijn. Een bezetting van 60, 75 of 80% is echt geen uitzondering meer. Veel kantoorgebouwen staan na de crisis nog steeds leeg of worden omgebouwd tot zelfstandige werkplekken of woningen. Ook zijn onze beleidmakers in Den Haag zich bewust van het feit dat ondernemers hun personeel flexibele invulling van hun werktijd willen geven. Een nieuw kabinet zal deze trend dus ook zeker voortzetten. Zij zien het liefst iedereen aan het werk waarbij voldoende ruimte over blijft voor het gezin en privé.

De ontwikkeling van een online omgeving waarin mensen kunnen samenwerken zullen in de toekomst dan ook verder toenemen en ook beschikbaar worden voor kleine ondernemers of samenwerkingsverbanden van ZZP’ers. Met inmiddels bijna een miljoen kleine zelfstandigen in Nederland -die allemaal een boterham proberen te verdienen- worden overlegmogelijkheden simpeler. Toelichtingen verstrekken op offerteaanvragen of tussentijdse terugkoppelingen en/of rapportages zijn zo gepiept. U zet uw ZZP’er eenvoudiger in en u hebt sneller contact. Of uw recruitmentafdeling die nieuw personeel aanneemt kan kandidaten voor eerste gesprekken uitnodigen via Skype. U krijgt hiermee een betere eerste indruk dan de kleine pasfoto op hun CV.

Hierdoor begeven zich steeds meer aanbieders op deze markt en zij bieden hun diensten aan om de basisinstellingen voor uw digitale werkomgeving optimaal in te stellen. Daarnaast is het mogelijk om aanverwante producten en of diensten af te nemen die zorgen voor een optimale gebruikerservaring. Er zijn genoeg aanbieders die uw personeel willen opleiden voor gebruik van Office 365 of Skype zakelijk. U vindt in Google snel een geschikte aanbieder.